Bir olayın, olgunun ya da davranışın belirli bir amaca yönelik olarak incelenmesi ve bu inceleme sonucunda elde edilen bilgilerin kaydedilmesi sürecidir. İkiye ayrılır:
bilgi toplamak amacıyla iki veya daha fazla kişi arasında yapılan, genellikle soru-cevap şeklinde ilerleyen planlı bir iletişim sürecidir. Üçe ayrılır:
Bir olay, olgu, kişi veya grup gibi belirli bir "örneği" derinlemesine analiz etmek için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir. Araştırma konusu sadece bir kişi ya da kurum üzerinde incelenir. Üçe ayrılır:
Bireylerin belirli bir konu hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini, tutumlarını, bilgi seviyelerini veya deneyimlerini ölçmek için yaygın olarak kullanılan bir veri toplama yöntemidir.
Bir topluluğun ya da kültürel grubun yaşam biçimini, davranışlarını, geleneklerini, değerlerini ve inançlarını derinlemesine incelemeyi amaçlayan bir nitel araştırma yöntemidir.
Bir hipotezi test etmek amacıyla belirli değişkenlerin kontrollü bir ortamda manipüle edildiği ve bu değişikliklerin diğer değişkenler üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırma yöntemleridir. Deneysel yöntemlerde üç değişken bulunur:
Örnek 1: Okul öncesi eğitimin, çocukların zihinsel gelişimi üzerindeki etkisinin araştırılması.
Örnek 2: Fiziksel egzersizin yetişkinlerde stres düzeyi üzerindeki etkisinin araştırılması.
1 ile -1 arasında bir değerdir. Olumlu ilişki (her ikisi de artıyorsa) 0-1 arası, negatif ilişki (biri artarken diğeri azalıyorsa) -1 - 0 arası ve 0 ilişkisizliği ifade eder.
NOT: Deneysel çalışmalar değişkenler arasında neden – sonuç bulur. İlişkisel yöntem ise değişkenler arası ilişki olup olmadığına bakar.